Ezért párásodik be az ablak – Előzd meg 5+1 egyszerű lépésben!

Az ablakok párásodása a lakásban a gyorsan növekvő páratartalom eredménye. Ha ezt a magas páratartalmat nem sikerül normalizálni, és hosszú ideig fennmarad, akkor akár a falak penészesedése is kialakulhat. Az új, korszerű nyílászárók, legyenek azok fa vagy műanyag, mind a tökéletes légzárás elérésére vannak tervezve.

 

Mi az oka annak, hogy párásodik az ablak?

Az ablakokon megjelenő pára elsősorban a magas páratartalom következménye. A régi nyílászárók nemcsak rossz szigetelést biztosítottak, hanem a vetemedés, és a kis rések miatt engedték a párát távozni, ezzel szabályozva a helyiség klímáját.

Az ablak üvegén megjelenő pára két fő okra vezethető vissza. Először is, ez egyfajta figyelmeztetés, hogy a helyiségben túl magas a páratartalom. Másodszor a pára mindig a leghidegebb ponton kondenzálódik ki, amely ebben az esetben az ablak üvege. Mivel a légzárás tökéletes, a felesleges pára nem tud távozni úgy, ahogy a régi ablakok esetében a rossz illesztéseknél tehette.

 

Mi történik, ha az ablak külső oldalán keletkezik pára?

Nincs ok aggodalomra, ha az ablak külső felületén pára jelenik meg. Sőt, általában ez a jelenség akkor következik be, ha az ablakunk megfelelően szigetelt, és belülről nem “melegítjük”, vagyis nem az utcát fűtjük, hanem a saját lakásunkat.

 

Egy új ablak megoldja, hogy ne párásodjon az ablak?

Az új nyílászárók beépítésével ez a folyamat megszűnik. Emellett az ablakcserét általában teljes felújítás követi, beleértve a festést és glettelést is. A modern anyagok, mint a műanyag és műgyanta, lehetővé teszik a falak moshatóságát, anélkül, hogy károsodnának.

 

Figyelni kell a külső szigetelésre is a párásodás megelőzése érdekében!

A belső szépítés után fontos a külső szigetelés is, ami hozzájárulhat a havi energiafogyasztás csökkentéséhez. A kültéri hőszigetelés általában műanyag alapú polisztirol táblákkal történik, amelyekre műgyanta alapú nemes vakolat kerül. Ezzel gyakorlatilag “becsomagoljuk” a házat, és elzárjuk a nedvességet. Habár ez egy általános gyakorlat, a megfelelő szellőztetés és páramentesítés gyakran háttérbe szorul. Fontos lenne ezekre is figyelni a helyiség klímájának optimális fenntartása érdekében.

 

Új műanyag ablak okozhat penészt és párásodást?

Gyakran felmerül egy téves elképzelés a műanyag ablakokkal kapcsolatban, különösen a penészedéssel kapcsolatban. A kiváló minőségű műanyag ablakokat gyakran vádolják azzal, hogy “túl jól szigetelnek”, és emiatt indul be a penészképződés a lakásban az ablakcserét követően.

 

A szellőztetés a kulcs a párásodás, és a penész megelőzése érdekében!

Az újonnan telepített, korszerű és illatos ablakaink számos kényelmi funkcióval rendelkeznek, például tökéletes légzárás mellett bukó funkcióval is rendelkeznek, és használhatjuk a résszellőző opciót is. Az optimális légcseréhez, amikor valódi szellőztetésre van szükség a lakásban, hagyjuk el a bukó funkciót, és a résszellőzőt se használjuk.

A megfelelő levegőcserét naponta legalább háromszor, optimálisan 3-5 alkalommal kell végrehajtani, bár dolgozók számára ez gyakran kihívást jelenthet. Tehát legalább reggel, munka után és este, lefekvés előtt nyissuk ki az ablakokat. Ne aggódjunk a lakás kihűlése miatt, mert ehhez jóval hosszabb időre lenne szükség.

Télen 4-5 perces szellőztetést végezzünk, előtte ne felejtsük el a fűtőtesteket alaphőmérsékletre állítani. Tavasszal 10-15 perces, míg a nyári időszakban akár 20-25 perces szellőztetést is alkalmazzunk.

5+1 tipp a páratartalom ideális elérése érdekében

Rendszeres szellőztetés: Nyissuk ki az ablakokat naponta többször is, hogy friss levegő áramolhasson be a lakásba, és a pára távozhasson. Ideális esetben legalább háromszor szellőztessünk naponta, rövid ideign még télen is.

Használjunk páramentesítőt: Ha a páratartalom továbbra is magas, fontoljuk meg egy páramentesítő készülék használatát. Ezek a berendezések segítenek csökkenteni a felesleges nedvességet a levegőben.

Szellőztessünk páramentesítő időszakokban: Azokban az időszakokban, amikor a külső levegő páratartalma alacsonyabb, például napos és száraz napokon, érdemes kihasználni a természetes szellőzési lehetőségeket.

Szabályozzuk a hőmérsékletet: Ügyeljünk arra, hogy a lakás hőmérséklete megfelelő legyen. Túlzott fűtés vagy hűtés is növelheti a páratartalmat. Tartsuk a lakást kellemes hőmérsékleten.

Szárítás külső helyen: Ha van rá lehetőségünk, próbáljuk meg kint szárítani a nedves ruhákat és törölközőket. Így a nedvesség nem marad a lakásban.

+1. Ellenőrizzük a szigetelést: Gondoskodjunk arról, hogy az ablakok és ajtók szigetelése megfelelő legyen. A helyes szigetelés segíthet megakadályozni, hogy a hideg külső felületeken kondenzáció és pára keletkezzen.

 

Íme néhány tipp, amellyel megelőzhetjük a párásodást az ablakon

  • Főzés közben érdemes lefedni az edényeket, zuhanyozás közben pedig spórolni a meleg vízzel. Kerüljük a kis, zárt tereket a teregetés során.
  • A konyha ajtaját zárjuk be főzés közben, hogy a pára ne terjedjen szét a többi helyiségben. Amennyiben nagyon párás a levegő, nyissuk ki az ablakot, esetleg használjuk a bukó funkciót.
  • A rendszeres szellőztetés, és körültekintő teregetés segít elkerülni a pára koncentrációját. Fontos, hogy a lakás levegőjét időnként cseréljük le, így a pára természetes módon távozik az ablakon keresztül, és nem kondenzálódik a falakon. A kiteregetett ruhák párája mintegy 3 liter vizet bocsát ki a lakásba!
  • Az ablakok résszellőztetése, az ablakszárny teljes kinyitása (átáramló szellőztetés), valamint a hatékony keresztszellőztetés háromféle mechanikus szellőztetési lehetőséget kínál. Ezek közül a keresztszellőztetés a leghatékonyabb, gyorsan cseréli le a levegőt, miközben nem hűti le a falakat. Néhányan preferálják a szárítógépet, míg mások gondosan elzárják a teregetés helyiségét.
  • Használjunk páramentesítő növényeket: Néhány növény, például a páfrányok és a broméliák, segíthetnek a lakásban a pára szintjének szabályozásában. Ezek a növények természetes módon elnyelik a nedvességet, és frissítik a levegőt.

 

Új műanyag ablak vásárlása a párásodás megelőzése érdekében

Ahogyan láthatjuk bár számos tipp és trükk van a párásodás megelőzésére az ablakoknál, a tartós megoldás az, ha új, minőségi műanyag ablakokat építünk be. Ehhez érdemes a Merkbaukereskedelem nyílászáró üzleteit meglátogatni, ahol a legjobb minőségű termékekkel találkozhatunk, ráadásul szakmai tanácsadásban is számíthatunk rájuk!

Nyílászáró kereskedés Szeged

Nyílászáró kereskedés Kecskemét

Nyílászáró kereskedés Kiskunhalas

Nyílászáró kereskedés Baja

 

Néhány hasznos cikk műanyag ablak választásához:

2 vagy 3 rétegű ablak

Ablak méretek

Műanyag ablak tisztítása

 

Gyakran ismételt kérdések az ablak párásodásával kapcsolatban

Miért párásodik be az ablak?

Az ablakok párásodása a lakásban gyorsan növekvő páratartalom eredménye.

Mi lehet a magas páratartalom következménye?

Ha a magas páratartalmat nem normalizáljuk, hosszú távon akár a falak penészesedése is kialakulhat.

Miért voltak problémák a régi nyílászárókkal?

A régi nyílászárók rossz szigetelést és vetemedést biztosítottak, nem szabályozták hatékonyan a helyiség klímáját.

Mi az ablak üvegén megjelenő pára két fő oka?

Az ablak üvegén megjelenő pára egyrészt figyelmeztetés a túl magas páratartalomra, másrészt a pára a leghidegebb ponton, az ablaküvegen kondenzálódik ki.

Mit tehetünk az új ablakok beépítésével a párásodás ellen?

Az új ablakok beépítése, és a teljes felújítás, festés, glettelés segíthet megelőzni az ablakok párásodását.

Mit jelent, ha az ablak külső oldalán keletkezik pára?

Ha az ablak külső felületén pára jelenik meg, az azt jelzi, hogy az ablak megfelelően szigetelt, és a lakás belső hőmérsékletét nem “fűtjük” az utcáról.

Okozhat-e új műanyag ablak penészt és párásodást?

Téves az az elképzelés, miszerint a kiváló minőségű műanyag ablakok túl jól szigetelnek, és ezért keletkezik penész a lakásban.

Mi a kulcs a párásodás és penész megelőzéséhez az ablakoknál?

A megfelelő szellőztetés naponta legalább háromszor, valamint a hőmérséklet szabályozása, és külső szigetelés.

Miért fontos a szellőztetés az újonnan telepített ablakok esetén?

Az optimális légcseréhez, és a párásodás megelőzéséhez fontos a rendszeres szellőztetés, és a megfelelő szellőztetési lehetőségek kihasználása.

Hány alkalommal javasolt szellőztetni a lakást naponta?

Legalább háromszor naponta, ideálisan 3-5 alkalommal – ez fontos a megfelelő levegőcseréhez.

Milyen hosszú szellőztetés javasolt télen?

Télen 4-5 perces szellőztetést végezzünk, előtte a fűtőtesteket állítsuk alaphőmérsékletre.

Milyen hosszú szellőztetés javasolt tavasszal?

Tavasszal 10-15 perces szellőztetés ajánlott.

Milyen hosszú szellőztetés javasolt nyáron?

Nyáron akár 20-25 perces szellőztetés is alkalmazható.

Mi a tanács a páratartalom ideális eléréséhez?

Rendszeres szellőztetés, páramentesítő használata, szellőztetés páramentesítő időszakokban, hőmérséklet szabályozása, kültéri szárítás, és ellenőrzött szigetelés.

Mi a tanács az otthoni tevékenységek során a párásodás elkerülésére?

Főzés közben fedjük le az edényeket, zuhanyozásnál spóroljunk a meleg vízzel, és kerüljük a kis, zárt tereket teregetés során.

Miért fontos zárni a konyha ajtaját főzés közben?

A konyha ajtajának bezárása segít megakadályozni, hogy a pára szétterjedjen a többi helyiségben.

Mikor érdemes használni az ablak résszellőztetést?

Az ablakok résszellőztetése segíthet a pára koncentrációjának elkerülésében, különösen párás időben.

Milyen növények segíthetnek a pára szintjének szabályozásában?

A páfrányok és broméliák természetesen nyelik el a nedvességet, és frissítik a levegőt.

Miért javasolják az új műanyag ablak vásárlását a párásodás megelőzése érdekében?

Az új műanyag ablakok kiváló szigetelést biztosítanak, hozzájárulva a párásodás megelőzéséhez.

Hol találhatók minőségi műanyag ablakok?

A MERKBAU nyílászáró üzleteiben találhatók a legjobb minőségű műanyag ablakok, szakmai tanácsadással együtt.

×

Ajánlatkérés tartalma

Az ajánlatküldésre 1-2 munkanapon belül válaszolunk.

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon sütiket használunk.
Elfogadom