Ablak méretek: Szabvány ablakméretek helyiségek szerint

Mikor házunk vagy lakásunk ablakait választjuk ki vagy felújítás miatt cseréljük, nem csak az esztétikumra és a kilátásra kell figyelnünk. A helyiségek funkciója, a fényellátottság, a szellőzés és a magánélet védelme mind-mind kulcsszerepet játszik az ideális ablakméret kiválasztásában. Az ablak szabványméretek ezeknek a figyelembevételével alakultak ki, amelyek megkönnyítik a gyártók és a vásárlók számára is az igények kielégítését.

A megfelelő ablakméret kiválasztása a különböző helyiségekben jelentős hatással lehet a komfortérzetünkre és a lakás energiahatékonyságára. Lássuk, hogy milyen szabvány ablakméretekkel találkozhatunk különböző szobák, helyiségek esetében!

 

Szabvány ablak méretek centiméterben:

Egyszárnyú ablakok:

  • 60×60 cm
  • 80×60 cm
  • 100×60 cm
  • 60×80 cm
  • 80×80 cm
  • 100×80 cm

Kompakt méretük és egyszerű kialakításuk teszi őket kedvelt választássá sok építési projektben. Leggyakoribb felhasználási területek:

  1. Kisebb helyiségek: Az egyszárnyú ablakokat gyakran választják kisebb helyiségekhez, például fürdőszobákhoz vagy mellékhelyiségekhez, mivel kevesebb helyet foglalnak el, és megfelelő szellőzést biztosítanak.
  2. Konyhák: Sok konyhai kialakításnál egyszárnyú ablakokat használnak a mosogató felett, mivel praktikusak és könnyen nyithatók.
  3. Pincék és tetőtér: Az egyszárnyú ablakok gyakran jelennek meg alacsonyabb vagy meredekebb helyeken, ahol nem praktikus vagy lehetséges nagyobb ablakokat telepíteni.
  4. Folyosók és közlekedési útvonalak: Ezek a helyiségek gyakran keskenyek és nem igényelnek nagy ablakokat, ezért az egyszárnyú ablakok ideális választásnak bizonyulnak.
  5. Egyszintes épületek és bungalók: Az ilyen típusú lakóhelyeken az egyszárnyú ablakok lehetnek a fő ablaktípus, különösen a házaknál, ahol az egyszerűség és a funkcionalitás a kulcs.
  6. Reneszánsz és historikus épületek: Egyes történelmi épületekben az eredeti kialakítás szerint egyszárnyú ablakok találhatók, és a renoválás során is megőrzik ezt a stílust.


Kétszárnyú ablakok:

  • 120×60 cm
  • 140×60 cm
  • 120×80 cm
  • 140×80 cm
  • 120×100 cm
  • 140×100 cm

Legnépszerűbb felhasználási területek:

  1. Előszobák és teraszok: Ezek az ablakok ideálisak azokhoz a helyiségekhez, amelyek teraszokhoz vagy kertekhez kapcsolódnak, mivel a kétszárnyú kialakítás lehetővé teszi a teljes nyitásukat, így összekötik a belső és külső teret.
  2. Étkezők: Az étkezőkben gyakran találkozhatunk kétszárnyú ablakokkal, amelyek lehetővé teszik a kilátást és a természetes fény beáramlását az étkezési területre.
  3. Hálószobák: Nagyobb hálószobákban a kétszárnyú ablakok növelhetik a szoba fényellátottságát és javíthatják a szellőzést.
  4. Irodaházak: Néhány modern irodaházban a kétszárnyú ablakokkal ellátott homlokzatot alkalmazzák, hogy növeljék a természetes fény beáramlását és javítsák az iroda mikroklímáját.
  5. Iskolák és egyéb oktatási intézmények: Az osztálytermekben és egyéb helyiségekben lévő kétszárnyú ablakok jobb szellőzést és fényellátottságot biztosítanak a tanulók számára.


Magas, álló ablakok:

  • 40×100 cm
  • 50×120 cm
  • 60×140 cm

Legnépszerűbb felhasználási területek például a konyhákhoz.

 

Nagyméretű ablakok:

  • 200×200 cm
  • 220×220 cm
  • 240×220 cm

Legnépszerűbb felhasználási területei az erkélyajtók és a teraszok.

 

Ablakméret vs. nyílásméret – Miért számít?

Az ablakméret a teljes méret, beleértve az ablakkeretet is. Az ablakméret általában az ablakgyártó által megadott specifikációkban található meg, és azt az értéket mutatja, melyet az ablak teljes szélességére és magasságára használnak a gyártás során. A nyílásméret pedig az az űr vagy rések mérete, amelyet az építészeti struktúrában (általában falban) készítettek az ablak beillesztéséhez. Az ablaknyílás mérete rendszerint valamivel nagyobb, mint az ablak tényleges mérete, hogy biztosítsa az ablak helyes és szoros illeszkedését, valamint az esetleges szigetelés, tömítés vagy rögzítő elemek alkalmazását.

Az ablakméret megmérése:

Mérjük meg az ablakkeret külső oldalától az ablakkeret másik külső oldaláig, hogy meghatározzuk az ablak teljes szélességét és magasságát.

A mérést általában fent, középen és lent végezzük el (szélesség esetén), illetve balra, középen és jobbra (magasság esetén), hogy biztosítsuk az ablak egyenletes méretét és esetleges torzulásait.

Nyílásméret méréséhez:

Mérjük meg a fal nyílásának belső oldalától a másik belső oldaláig, hogy meghatározzuk a nyílás szélességét és magasságát.

A mérést több ponton is elvégezhetjük (mint az ablakméret esetében), hogy biztosítsuk a nyílás egyenletes méretét és az esetleges eltérések meghatározását.

 

Műanyag ablak és régi fa ablak méretek – mi a különbség?

A régi fa ablakokat jellemzően még kézzel készítették és egyedileg gyártották le, így itt általános méretekről nehéz gondolkozni. Különösen igaz ez Európában, mert az évszádok alatt többször változott a jellemző méret.

Amennyiben régi fa ablak méretekben gondolkozunk, akkor érdemes egyedileg felmérni a lehetőségeket.

 

Hol tudok új ablakot vásárolni?

Most már láthatjuk, hogy a műanyag ablak méreteknél szabványokról beszélünk, azonban a helyes mérés és a legjobb minőségű termék megvásárlása kiemelten fontos, hiszen hosszú távra választjuk ki műanyag ablakunkat. Miután megvan a megfelelő méret látogassunk el a Merkbaukereskedelem valamelyik építőcenterébe és személyre szabott tanácsadással segítünk!

Nyílászáró kereskedés Szeged 

Nyílászáró kereskedés Kecskemét 

Nyílászáró kereskedés Kiskunhalas 

Nyílászáró kereskedés Baja

×

Ajánlatkérés tartalma

Az ajánlatküldésre 1-2 munkanapon belül válaszolunk.

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon sütiket használunk.
Elfogadom