2 vagy 3 rétegű ablak – Melyik a jobb és melyiket érdemes használni?

Amikor építkezés vagy ajtó-ablak csere során döntést kell hoznunk, sokszor gondolkodunk a háromrétegű üvegezésű ablakokon. De mit is jelent pontosan, ha egy ablak háromrétegű? Érdemes-e a magasabb költségekkel vállalni ezt a megoldást? Mire kell odafigyelnünk az ilyen típusú ablakok beszerelése előtt? Hogyan befolyásolja a háromrétegű kialakítás az ablak hőszigetelő képességét? És mennyire kulcsfontosságú a megfelelő műanyag ablakkeret kiválasztása, ha tripla üvegezést választunk?

A 2 rétegű vagy 3 rétegű ablakok kérdése sokakat foglalkoztat, hiszen otthonunk felújítása vagy építése során a legjobb minőséget szeretnénk.

 

2 vagy 3 rétegű ablak – A legfontosabb technikai jellemzők összehasonlítása

Összegyűjtöttük a legfontosabb technikai tulajdonságot, hogy könnyedén tudj dönteni, hogy 2 vagy 3 rétegű ablak lesz számodra a megfelelő.

  1. U-érték 2 rétegű ablak esetén: Az U-érték (hőátbocsátási tényező) az ablak hővezetési képességét mutatja meg. Minél alacsonyabb ez az érték, annál jobban szigetel az ablak.

U-érték 3 rétegű ablak esetén: A 3 rétegű ablakoknak általában még alacsonyabb az U-értékük, ami azt jelenti, hogy még jobban szigetelnek. Az extra üvegréteg tovább csökkenti a hőátbocsátást.

  1. Gáz töltet 2 rétegű ablak esetén: A két üvegréteg közötti tér gyakran nemesgázzal (például argonnal vagy kriptonnal) van feltöltve, mivel ezeknek a gázoknak alacsonyabb a hővezetési képességük, mint a levegőnek.

Gáz töltet 3 rétegű ablak esetén: Mivel három üveglap van, két tér is található a lapok között, amelyek nemesgázzal lehetnek feltöltve az optimális szigetelés érdekében.

  1. Low-E bevonat 2 rétegű ablak esetén: Egyes dupla üvegezésű ablakokon speciális, alacsony emissziós (Low-E) bevonat található, amely csökkenti az UV és az infravörös sugárzás átjutását az üvegen, miközben a látható fényt átengedi. Ez segít a hőszabályozásban és csökkenti a bútorok és a padlók kifakulását.

LowE bevonat 3 rétegű ablak esetén: Az extra üvegréteg lehetővé teszi több Low-E bevonat alkalmazását vagy optimalizált elrendezését, ami még jobb hőszabályozást eredményez.


Tudtad
? A A Low-E bevonat egy olyan mikroszkopikus, átlátszó bevonat, amely az ablaküvegen található, és fő célja az energiahatékonyság javítása. A “Low-E” a “low emissivity”, azaz “alacsony emisszió” rövidítése, ami a bevonat képességére utal, hogy csökkentse az üveg által kibocsátott hőmennyiséget. A bevonat csökkenti az ablakon keresztül áthaladó hő mennyiségét, tehát télen visszaveri a belső meleg hősugárzást a helyiségbe, nyáron pedig a külső hősugárzást kívül tartja, így segítve a hőszabályozást. Mindemellett csökkenti az UV és az infravörös sugárzás átjutását anélkül, hogy észrevehetően befolyásolná a látható fény áteresztését.

  1. Hangszigetelés 2 rétegű ablak esetén: A két üvegréteg közötti tér és a vastagabb üvegezés javítja az ablak hangszigetelési képességét, csökkentve a külső zajok behatolását a belső térbe.

Hangszigetelés 3 rétegű ablak esetén: A tripla üvegezés még jobb hangszigetelést biztosít a dupla üvegezéshez képest, különösen, ha az üveglapok közötti távolságok és a gázok megfelelően vannak optimalizálva.

Az ablakok hangszigetelési képességét gyakran a hangszigetelési index (Rw érték) jelzi decibelben (dB). Ez az érték azt mutatja meg, hogy az ablak mennyivel csökkenti a hangátvitelt egy adott forrásból. Egy átlagos 2 rétegű ablak Rw értéke általában 28-32 dB között mozog.

Egy átlagos 3 rétegű ablak Rw értéke általában 35-40 dB között van, bár speciális hangszigetelő változatok ennél magasabb értéket is elérhetnek.

Ez azt jelenti, hogy egy átlagos 3 rétegű ablak 3-8 dB-vel csökkentheti a hangátvitelt a 2 rétegű ablakhoz képest. Azonban fontos megjegyezni, hogy a decibel skála logaritmikus, így már egy 3 dB-s növekedés is a hangenergia körülbelül megduplázódását jelenti, tehát az említett különbségek jelentősek a valós érzékelés szempontjából.

  1. Páralecsapódás elleni védelem 2 rétegű ablak esetén: A 2 rétegű ablakok csökkentik a páralecsapódás kockázatát az üveg belső felületén, mivel a két üvegréteg közötti tér csökkenti a belső üveg hőmérsékleti változásait.

Páralecsapódás elleni védelem 3 rétegű ablak esetén: A három üvegréteg még jobban csökkenti a páralecsapódás kockázatát az ablak belső felületén.

A páralecsapódás elleni védelem olyan tulajdonság vagy technológia, amely az ablakoknál arra szolgál, hogy megakadályozza a pára kicsapódását az üveg belső felületén. Páralecsapódás akkor következik be, amikor a nedves belső levegő érintkezik az ablak hűvösebb felületével, és a levegőből vízcseppek formájában kondenzálódik.

A páralecsapódás nem csak esztétikai probléma; hosszú távon károsíthatja az ablakkereteket, különösen, ha faanyagból készültek. Ezenkívül a páralecsapódás jelentősen csökkentheti az ablakok hőszigetelési képességét és befolyásolhatja a látótávolságot is.

  1. Rácsok és dekoráció 2 rétegű ablak esetén: Egyes dupla üvegezésű ablakokon dekoratív rácsok vagy mintázatok találhatók a két üvegréteg között.

Rácsok és dekorációk 3 rétegű ablak esetén: Hasonlóan a dupla üvegezésű ablakokhoz, a tripla üvegezésű ablakokon is lehetnek dekoratív rácsok vagy minták az üvegrétegek között.

  1. Biztonság 2 rétegű ablak esetén: A dupla üvegezésű ablakok gyakran erősebbek és nehezebben törnek, mint az egyszerű üvegezésű ablakok, így biztonságosabbá teszik otthonod.

Biztonság 3 rétegű ablak esetén: A tripla üvegezésű ablakok általában még tartósabbak, és hasonlóan alacsony karbantartási igényekkel rendelkeznek.

 

2 vagy 3 rétegű ablak – Melyik éri meg?

Nézzük meg röviden összefoglalva, hogy mikor és miért éri meg 2 rétegű vagy 3 rétegű ablakot választani.

  • Hőszigetelés: A háromrétegű ablakok jelentősen jobb hőszigetelést kínálnak a két rétegűekhez képest. Ha egy épületben fontos a hatékony hőszigetelés, pl. egy passzívházban, akkor a háromrétegű ablakok választása javasolt.
  • Energiamegtakarítás: Bár a háromrétegű ablakok drágábbak, a hosszú távú energiamegtakarítások, amelyeket lehetővé tesznek, kompenzálhatják a magasabb kezdeti költségeket.
  • Hangszigetelés: Nem csak a hőt, de a zajt is hatékonyabban szigetelik a háromrétegű ablakok. Tehát forgalmasabb út mellé érdemes minőségű, 3 rétegű ablakot választani.
  • Belső komfort: A háromrétegű ablakokkal ellátott helyiségekben egyenletesebb hőmérséklet alakul ki, kisebb a huzat, így komfortosabbá teszik a belső teret.
  • Túlszigetelés veszélye: Amennyiben egy épület falának hőszigetelési képessége csak a két rétegű üvegezésnek felel meg, akkor a háromrétegű ablak túlzott lehet, és nem hozna jelentős megtakarítást.
  • Kezdeti költségek: A háromrétegű ablakok ára magasabb, mint a két rétegűeké. Azonban a hosszú távú megtakarítások ezt kompenzálhatják.
  • Épület típusa: Panel lakások, régi építésű tégla társasházak vagy melléképületek esetében a két rétegű ablak is elegendő lehet.

Összességében tehát nem olyan egyszerű kérdés, hogy 2 vagy 3 rétegű ablakot érdemes választani. Cikkünkből viszont most már érthető, hogy melyik típusnak milyen előnyei vannak és milyen épülethez milyen rétegben érdemes gondolkozni.

 

Hol vásárolhatok minőségi 2 vagy 3 rétegű műanyag ablakot?

Akár 2 rétegű, akár a 3 rétegű ablakot választjuk mindenképp a legjobb minőség mellett érdemes letenni a voksunkat. A Merkbaukereskedelem nyílászáró szaküzleteiben nem csak a legjobb minőségű 2 vagy 3 rétegű ablakait kapjuk meg, de mellette szakértő kollégáink tanácsaira is számíthatsz!

Nyílászáró üzletünk Szegeden

Nyílászáró üzletünk Kiskunhalason

Nyílászáró üzletünk Kecskeméten

Nyílászáró üzletünk Baján

×

Ajánlatkérés tartalma

Az ajánlatküldésre 1-2 munkanapon belül válaszolunk.

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon sütiket használunk.
Elfogadom