Térkövezés házilag

Kertes családi házban lakni egy életforma. Lehetőségünk van pillangó- és rovarbarát díszkertet létrehozni, egészséges élelmiszert előállítani a veteményes és a gyümölcsös kertben, és ami talán a legnagyobb előnye, hogy az életterünket kibővíthetjük egy jól megépített terasszal vagy kerti pihenővel. A gondosan megépített és burkolt terasz klasszikusan az az építmény, amely nem csupán további hasznos teret nyújt a szabadtéri pihenéshez, hanem növeli az otthon értékét is. A térkő lerakása házilag nem olyan bonyolult feladat, hogy egy átlagos kézügyességű, módszeresen dolgozó és türelmes ember ne tudja megoldani olyan kisebb felületen, ahol kimondottan magas terheléssel nem kell majd számolni. Természetesen igényel némi szakértelmet, de mint minden DIY vagy „csináld magad” projekt esetében, a gazdasági előny mellett itt is számolhatunk az általunk készített kreatív alkotás élményével is. Biztosan egész más lesz majd pihenni azon a kerti pihenőn, amelyet mi magunk hoztunk létre. De hogy kezdjünk hozzá?

  1. Szükséges felszerelés, szerszámok

A térkövezés házilag is megvalósítható, mindössze annyiban különbözik egy erre szakosodott kivitelező csapat által végzett munkától, hogy némileg más szerszám- és gépparkkal kell dolgozni, illetve – minden bizonnyal – más lesz a kivitelezés időtartama is. A burkolat esetében a saját házunkon végzett munkának és a rutint a gondossággal kiváltó kivitelezésnek köszönhetően sokszor nem is mutatkozik minőségi különbség. Első lépésként be kell szereznünk azokat az eszközöket, amelyeket használni fogunk az építkezés során. A felszerelés jelentős része már eleve megtalálható egy kertes ház szerszámos kamrájában, de néhány dolgot biztosan be kell majd szerezni. Az egyszerű kézi szerszámok ára jellemzően nem is túl magas, viszont szükség lehet speciális gépekre is, amelynek bérlése az ország nagy részén biztosan nem okoz problémát.

 

A térkő lerakása házilag az alábbi eszközökkel, szerszámokkal végezhető:

– a kitűzésnél: mérőszalag, zsinór, karó,

– a földalap elkészítésénél: csákány vagy vermelő kapa, ásó, lapát és talicska,

– az alap és ágyazó rétegek fektetésénél (a fent már felsoroltakon kívül): szintezőléc, vízmérték, kézi talajtömörítő (döngölő), de bérelhetünk lapvibrátort is,

– a térkőszegély ágyazásánál: kézi beton- és habarcskeverő, amennyiben nem készbetont hozatunk a helyszínre,

– a térkő fektetésénél: gumikalapács, vízmérték és seprű a fuga besepréséhez, és térkővágó vagy -roppantó szerszámok.

Szinte minden építési folyamatnál nagy segítséget nyújthat egy lézeres szintező, amely lassan már bárhol beszerezhető, és a későbbiekben is nagyon sokrétűen tudjuk majd használni a lakásban a képek felrakásától kezdve a lamináltlap fektetésig.

Ha régi betonburkolat helyett szeretnénk új, térkövezett felületet építeni, akkor annak eltávolítása is szükséges lehet, mielőtt a térkő lerakása házilag megtörténne. Erre a kalapács és véső is jó szolgálatot tehet, de akár bontókalapács is bérlehető. Amennyiben a beton teraszburkolat kellően stabil, és a lejtése is megfelelő, akkor az új térkőburkolat számára akár alapként is szolgálhat.

  1. Tervezés

A pontos terv – a némileg cinikus megjegyzéssel ellentétben – nem arra való, hogy legyen mitől eltérni.

A tervezéskor elsőként el kell dönteni, hogy vízzáró vagy vízáteresztő rétegrend lesz számunkra a legmegfelelőbb megoldás, és már a kitűzés során a földalap mélységét és a költségek meg az anyagszükséglet tervezését is ennek figyelembevételével kell kiszámolni. Az egyes térkövek méretéből és alakjából adódóan a megvalósítható fektetési mintázatok alapján eldönthető, hogy melyik az a módszer, amelynél a térkövezés házilag valóban értéknövelő beruházásként történik meg. A random, tehát véletlenszerűen kombinált formában lerakható térkövek nagyobb tapasztalatot igényelnek, míg a futósoros kötés könnyebben megvalósítható. A legegyszerűbb és leggyakoribb mintázatok részletezéséről korábban már esett szó…

A gondos tervezéssel és a pontos méréssel akár azt is elérhetjük, hogy ne legyen szükség az egyes térkőelemek vágására vagy roppantására, ami nagyobb szerszámigényt, szakértelmet és gyakorlatot igényelhet. A számításnál a térkövek méretén kívül a fugaszélességet is figyelembe kell venni. Amennyiben az egyes elemeknél van távtartó, kicsit egyszerűbb dolgunk lesz, ha pedig nincs, 3–5 mm-rel érdemes számolni.

 

  1. Kitűzés

Ha eldöntöttük, hogy a kert melyik részére készül majd az új burkolat, sor kerülhet a pontos kitűzésre. A kitűzés során úgy kell meghatározni a tükör méretét és mélységét, hogy a teljes technológiai folyamatot figyelembe kell venni. A számolás alapja az, hogy a zúzottköves alépítménynél a tömörített altalajra hordott fagyvédő, teherhordó és ágyazó réteg, továbbá a térkő vastagsága együttesen adják ki azt a magasságot, amely majd a burkolat végleges szintje lesz. Hasonló a helyzet a CKT betonalapnál is. Mindezt figyelembe véve általánosságban elmondható, hogy alacsony terhelésű térburkolatnál 15 cm fagyvédő rétegre 10 cm teherhordó réteg, majd 4 cm ágyazó réteg és 6 cm térkő alkalmazásakor a teljes rétegrend magassága a tömörítés után 35 cm lesz. Ebben az esetben, ha a kert talajszintjéről 10 cm magasságban emelkedik ki a burkolt felület, akkor a tükör mélysége 25 cm lesz. A térkövezés során használt alap minden esetben függ a burkolatot érő terheléstől, de függ a talaj szerkezetétől is. Az ismertetett rétegrend mérete a járda, terasz és kerti pihenő esetén teljesen megfelelő.

A burkolatszegély kialakítása miatt a tervezett végleges, burkolt felület szélességégénél a talaj kiemelését megközelítőleg 30 cm-rel szélesebben kell elvégezni. A fentiek szerint tehát egy különálló, azaz nem az épület fala mellett készülő burkolatnál, hanem egy 3 x 4 méteres kerti pihenőnél 3,6 x 4,6 méteres helyet kell kitűzni a tükörnek a derékszögek pontos betartásával (ez az átlókból könnyen ellenőrizhető). A kitűzést a felesleges földmunka elkerülése érdekében és a rétegrend szerinti anyagszükséglet miatt is érdemes pontosan elvégezni.

  1. A teherhordó alap építése

Ha a kitűzés megtörtént, kezdődhet a föld eltávolítása. A fenti példánál maradva teljesen sík terepen is több, mint 4 m³ talaj eltávolításáról van szó. A talajok szervesanyag-tartalma és sűrűsége talajtípusonként változó. Általánosságban elmondható, hogy a felső talajfelszín a legmagasabb humusztartalmú és a legértékesebb is, így az elszállítás helyett érdemes elterítésben, vagy magaságyás építésében gondolkozni. 1 m³ termőföld megközelítőleg 1,4-1,6 tonna tömegű, és ez kb. 18-20 talicskányi mennyiség.

Ha a talajt kitermeltük, és elterítettük, akkor a talajtömörítésen a sor. Kerti pihenő esetén is érdemes a tömörített altalajt 2%-os lejtéssel kialakítani, azaz a földtükör altalajánál a mért lejtés értéke 2 cm méterenként. Ezt a lejtést a teljes munkafolyamat során tartani kell. A munka kézi tömörítővel is megoldható, de lapvibrátorral lényegesen gyorsabban és egyenletesebben lehet haladni. Az így elkészült tükörre kerülnek az alaprétegek. Elsőként, fagyvédő rétegként a 0/56-os zúzott kő, majd jöhet egy újabb tömörítés. A következő a teherhordó réteg, amely vízzáró rétegrendnél CKT beton, vízáteresztő burkolatnál pedig 0/22-es zúzott kő. A vízáteresztő alapréteg lényege, hogy átengedje a térkövek alá beszivárgó csapadékot (vagy legalábbis annak egy részét), jól tömöríthető legyen, és megfelelő alátámasztást is adjon a burkolatnak.

Ebben a fázisban kell elkészíteni a térkő kerti szegély C10 vagy C12 minőségű betonba ágyazását. A térkő lerakása házilag csak akkor lesz stabil és tartós, ha a szegély megvédi majd a térkőelemeket az oldalirányú elmozdulástól. Ez viszonylag kényes folyamat, mert a kerti szegélyelemeknek teljesen egy vonalban, egy magasságban és természetesen függőlegesen kell állniuk. Ebben nagy segítséget nyújt a vízmérték vagy a lézeres szintező és a zsinór is. Ha a beton teljesen megkötött, és a teherhordó réteg is tömörítve a helyén, következhet az ágyazóréteg. A különböző frakciójú (szemcseméretű) rétegek elválasztásaként – kiváltképp vízáteresztő burkolatnál a teherhordó réteg fölé – és a gyökerek terjedésének megakadályozásaként érdemes geotextilt használni. Ha sikerült mindent pontosan kiszámolni és kivitelezni, akkor az ágyazórétegre fektetett kövek megközelítőleg 1 cm-rel vannak magasabban, mint a szegély, de a burkolat a lapok vibrálása során még süllyedni fog.

  1. Térkő lerakása házilag

Ágyazó rétegként célszerű 2/4-es kőzúzalékot használni 3-5 cm vastagságban, amit szintezőléc segítségével tökéletesen el lehet simítani. Erre fektethetjük a térköveket az előzetesen kiválasztott mintázat alapján. A térkőfektetés során folyamatosan ellenőrizni szükséges a sorok párhuzamosságát, különben a burkolt felület végére érve, összeadódva a minimális eltérések is szabálytalan képet mutatnak majd. Igaz, hogy a köveket ebben a fázisban különösen egyszerűen felszedhetjük, de az egyenes fugavonal a zsinór, lézer vagy szintezőléc segítségével könnyen biztosítható. Egyes térkövek rendelkeznek beépített távtartóval, mint a Szilaskő vagy a Maroskő, míg néhány típus, mint az antikolt termékcsaládba tartozó Tokajkő vagy a Mádikő nem. Ez utóbbiaknál kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy hagyjunk 3–5 mm távolságot az elemek között a fugázó anyagnak.

  1. Térkő fugázás

Miután sikerült egyenletesen lerakni a burkolatot, következhet a fugázóanyag beseprése. Több lehetőség is szóba jöhet, attól függően, hogy vízzáró vagy vízáteresztő rétegrenddel készült a térkövezett felület. Erre a célra vízzáró rétegrend esetén műgyanta kötésű fugázó anyag, polimer homok legyen a kvarchomok helyett, vagy bagger emulzió kerüljön az ágyazó homokba. Vízáteresztő rétegrendnél a zsákos fugázó kvarchomok mellett a zúzott kőőrlemény is használható. A fugázóanyag besöprését addig kell végezni, amíg az a térkövek közötti fugákat teljesen ki nem tölti. A felszínről a maradék anyagot el kell távolítani, hogy az a következő fázisban a térkőlemek bevibrálásakor az elemek felszínén ne okozzon felületi karcolásokat. Ha a lerakott térköveken hosszában és keresztben is átmentünk a lapvibrátorral, a fugázás ismét kezdődhet elölről, hiszen a vibrálás során az elemek mozgása miatt a fugázóanyag betömörödött a térkőelemek közé. Az újbóli seprés és vibrálás után gyakorlatilag kész is térkövezés. Fontos, hogy a fugának mindig hézagmentesnek kell lennie, így elsőként néhány hónap múlva, majd később a nagyobb esőzések után a fugázóanyag pótlásáról gondoskodni kell.

  1. Néhány ötlet, hogy a térkövezés házilag is tökéletes legyen

– A felület impregnálása nem csak a térkőtisztítás megkönnyítése szempontjából javasolt, hanem az elemek színe is élénkebb lesz.

– A geotextília az alulról feltörő gyökerek növekedését megakadályozhatja ugyan, de a burkolat fugájába hulló gyommagvak ellen nem nyújt védelmet.

– A vízzáró rétegrend esetén a fuga is vízzáró legyen, tehát a fugaközöket olyan fugázóanyaggal kell feltölteni, amely megszilárdulva nem engedni át a csapadékot, így a csapadék a burkolat felszínén fog elvezetődni. A beton teherhordó réteg és a térkő között ne tudjon megállni a víz.

– A lapvibrátorra szerelt gumilap védi a térkövek felszínét az esetleges sérüléstől.

– Nagyobb felületek térkövezése esetén legalább 3–4 bontott raklapról dolgozzunk, hogy a végleges burkolat ne legyen mozaikos, foltos a gyártás során minimális színkülönbségekkel készülő kövektől.

– Ha a burkolt felszínre hulló csapadékot nem vezetjük el, számolni kell azzal, hogy időszakosan a burkolat mellett (annak lejtése miatt) nagyobb lesz a talajnedvesség. Ültessünk évelőket, alacsony cserjéket a burkolat mellé, és amellett, hogy látványosabb lesz a kert, a növények gond nélkül hasznosítják a burkolat által összegyűjtött vizet.

– A térkövezésnél mindenképpen vízben oldódó mésztől mentes építőanyagokat használjunk, így csökken a mészkivirágzás lehetősége, amely amúgy a professzionális technológia mellett is természetes folyamata a térkőgyártásnak.

Szóval nincs lehetetlen, csak néha bizony-bizony tehetetlen ember. A fentiekből talán nyilvánvaló, hogy a térkövezés házilag is kivitelezhető, de nagyobb felületek burkolásakor vagy nagyobb terhelésnek kitett autóbeálló térkövezésekor gyakorlat híján érdemes szakember, kivitelező segítségét kérni.

×

Ajánlatkérés tartalma

Az ajánlatküldésre 1-2 munkanapon belül válaszolunk.

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon sütiket használunk.
Elfogadom