Térköves udvarok

 

A térköves udvarok kiváló megoldást nyújthatnak abban az esetben, ha többcélú teret szeretnénk létrehozni a ház körül. Néha családi és baráti összejövetelhez, néha pedig a pihenéshez vagy a gyermekek „játszóteréül” használjuk a burkolt felületet. Kétségtelen, hogy minden esetben van néhány megszívlelendő tanács, hogy a térköves udvar ne legyen ésszerűtlen aránytévesztés a zöldfelülettel szemben, hogy az épület arculatához harmonikus kiegészítőként szolgáljon, és persze semmiképpen se legyen hivalkodó, indokolatlan betontenger.

 

Térköves udvarok a zárt, belső terekben

A szabadban lenni jó. Akkor is, ha csupán a reggeli kávé vagy tea, esetleg egy esti, csendes beszélgetés erejéig ülünk le az apró, zárt városi udvarban. Ahhoz, hogy a szabadban komótosan indíthassuk el vagy zárhassuk le a napot, harmonikusan megalkotott külső terekre van szükség. Ezek a cseppnyi udvarok gyakran nem adnak lehetőséget módszeresen tervezhető zöldfelületek megalkotásához, cserébe a zártság olyan intim környezetet teremthet, ahol a szabadidőnket – ha az időjárás is engedi – minden évszakban szívesen töltjük. A térköves udvar ízlésesen megválasztott kaspós növényekkel, a falakon kúszó borostyánnal és néhány változatos fényforrással (fényfüzérrel, gyertyával) különleges hangulatot teremthet. Sőt, ámpolnás növényekkel, balkonládában, kaspókban vagy dézsában nevelt virágokkal a térköves udvarok akár buja kertekké varázsolhatók. Furcsa, hogy a gondosan kiválasztott, a természet színeit utánzó térburkolat milyen hangsúlyos elem lehet a zárt térköves udvarok esetén, de a figyelem mégsem a betonfelületre, hanem a kiegészítőkre és növényekre összpontosul, mint az Andalúzában jellegzetes patiók esetén.

 

Kaspós és dézsás növények: a térköves udvarok díszei

Nem csupán az apró terekben adhatnak fókuszpontot a kaspóban nevelt növények. Néha egyszerre kell megfelelni a szűkös tér adta lehetőségeknek, a terepviszonyoknak és a funkcionalitásnak is. Az autófelhajtót éppúgy szegélyezheti évelőágyás és cserjesor, mint kaspókban és dézsákban díszlő növények. Leggyakrabban a mediterráneum egzótái (pálmák, leanderek…) kaphatnak helyet a nagyobb térköves udvarok dézsás díszeként, hiszen köztük sok olyan növényt találunk, amelyek ezt a nevelési módot könnyen elviselik, és amelyek a tavasztól őszig tartó időszakban könnyed megjelenést, lágyságot adnak a markáns, burkolt tereknek. Teleltetésük egy fűtetlen, de fagymentes garázsban vagy pincében is megoldható. Ennél lényegesen egyszerűbb megoldásnak tűnik, ha olyan növényeket választunk dézsás nevelésre, amelyek egész évben a szabadban tarthatók.

 

Jól megválasztott színek, összhang az épülettel

Bár a geometrikus vonalvezetésű, modern épületeknek a legegyszerűbb szürke térkő is remek kiegészítője lehet, a térköves udvarok megvalósítására számtalan más lehetőség is kínálkozik. Elég csak az SW Térkő termékkatalógus oldalait átlapozni, és máris nyilvánvaló lesz, hogy a változatos burkolatszínekkel milyen különleges hatást érhetünk el. A Dióhéj, Kagyló, Széna vagy Láva multikolor térkövek izgalmas kiegészítői lehetnek épületnek és a kertnek egyaránt. A természet inspirálta felületeknél és színeknél leggyakrabban a föld, a kőzetek és a növényvilág árnyalatai köszönnek vissza. Ha gondosan választjuk ki burkolatot, a térkő nem csupán az elsődleges funkcióját fogja ellátni, – mely szerint szilárd, tartós és terhelhető felületet ad –, hanem a külső tér dísze is lesz.

 

Kiegészítők

A növénytelepítéssel és a kaspós növényekkel sokat tehetünk a térköves udvarok látványos megjelenéséhez, de a kép a kiegészítőkkel lesz igazán teljes. A kerti bútorok, a jó arányokkal megválogatott dekoráció, a külön kapcsolható, így a különböző kültéri tevékenységhez tervezett és változatos hangulatot biztosító kerti lámpák mind-mind otthonosabbá teszik a külső tereket. A kiegészítők színeit, anyaghasználatát, stílusát és számát érdemes jól átgondolni, hogy az udvarba belépve a harmónia legyen az első benyomásunk, és ne a zavaró, giccsbe hajló látvány. Választhatunk kerti tűzrakót, madáritatót és -etetőt, apró térplasztikát, de minden esetben igyekezzünk jó arányérzékkel válogatni a kínálatban, természetesen az épület és a térkőburkolat stílusának figyelembevételével. A kerti kiegészítők megválasztásával kapcsolatban is gyakran hangzik el „a kevesebb néha több” szólás. Érthető, hiszen az egységes megjelenés záloga a legtöbb esetben vagy a színek vagy az anyagok használatában rejlik. A kovácsoltvas bútorokhoz az öntöttvas dísztárgyak, a fa székekhez és asztalokhoz a fakeretes mécsestartók és dézsák biztosítják a szinte észrevehetetlen egyensúlyt.

 

A térkőből készült teraszok, az autófelhajtók és járdák mellett a változatos szín- és formavilággal készített kövek alkalmazhatók kimondottan nagy felületen is. Ne feledjük, hogy ebben az esetben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a térköves udvarok kiegészítőjeként a növényekre, a bútorokra és a dekorációra, hogy sivár betontenger helyett otthonos, sokrétűen használható külső tereket kapjunk. A vonzó exteriőr megfelelő arányait tehát nem minden esetben a burkolt felület mérete, hanem a végső megjelenés adja. A legkisebb, belső zárt udvarok éppúgy lehetnek vonzó terek, mint a nagyobb méretű udvarok, annak ellenére, hogy viszonylag alacsony a természetes zöldfelületek aránya. A térkőburkolatok építésére csak hosszú távú befektetésként tekinthetünk, tehát gondoljuk át jól, hogy a számtalan formában és színben elérhető térkövek közül melyiket válasszuk az udvar, vagyis az épület külső megjelenését meghatározó építőanyagául.

×

Ajánlatkérés tartalma

Az ajánlatküldésre 1-2 munkanapon belül válaszolunk.

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon sütiket használunk.
Elfogadom