Terasz térkőből

Az építési folyamatok során bonyolult és időigényes feladat a legjobb döntést meghozni. Kiváltképpen igaz ez az állítás azokra a helyzetekre, amikor kimondottan hosszú távra tervezünk. Egy apró döntés is hosszas mérlegelést igényelhet, például, hogy a terasz térkőből vagy valamilyen más anyagból készüljön-e. Az új családi házak építésekor vagy már meglévő épületek külső felújítása során számtalan dolgot kell egyszerre figyelembe venni:

– az ár–érték arányt,

– az egyszerű és olcsó fenntarthatóságot,

– a gyors kivitelezési folyamatot,

– a megjelenést,

– a beépítendő építőanyag egyszerű elérhetőségét,

– és legjobb esetben a környezettudatosságot…

Szinte soha nincs vége a hasonló felsorolásoknak, ráadásul a fent vázolt szempontok leggyakrabban össze is függenek egymással.

  1. Térkő teraszra

Kézenfekvő lenne, hogy a családi ház körüli burkolatoknál azonos megjelenésű és minőségű építőanyagot használjunk. Persze üdvözítő lehet az a megoldás, ha a beltéri burkolat szín- és formavilága terjeszkedik a lakótéren kívülre, ezáltal erősítve a kapcsolatot a kül- és a beltér között. Mégis, ha egy épületre tekintünk, a harmóniát a jól komponált színekben, a helyesen megválasztott arányokban és sokszor az egységes megjelenésben találjuk meg. Ha a beton kerítéselem, a járda és az autófelhajtó is mind egységes arculattal bírnak, magától értetődőnek tűnhet az anyagválasztás a terasz esetén is: a ház körüli burkolatok teljes egységét érezzük akkor, amikor a járdáról fellépünk az azonos színnel és mintázattal készült térkő teraszra.

  1. Készül-e kimondottan terasz térkő?

A kiselemes betonburkolatnak– bármely más kültéri burkolathoz viszonyítva – van néhány különleges tulajdonsága:

– a gyártás során gyakorlatilag bármilyen formára alakítható, így határtalan lehetőséget biztosít a legegyszerűbb formáktól a legbonyolultabbakig,

– terhelhetőség szempontjából nem összehasonlítható más kültéri burkolóanyaggal, hiszen a betonelemek a megfelelő vastagságban kimondottan extrém terhelésnek is ellenállnak,

– ár–érték arányban a legkedvezőbb építőanyag, mert nem csupán a térkő négyzetméterenkénti árát kell figyelembe venni, hanem a tartósságot is.

 

Nyilvánvaló tehát a beton térkő sokoldalú felhasználhatósága. De hogy készül-e kimondottan teraszra szánt térkő, amely felhasználását tekintve elsődlegesen az alacsony terhelésű felületekre készül? Igen. A kulcs ebben az esetben az elemek vastagsága, amely nagyban befolyásolja várható terhelést. Míg autófelhajtó esetén a várható terhelés függvényében ideálisnak a 6 cm és az afeletti térkőmagasság mondható, ha a terasz térkőből készül, a 4 cm is elegendő lehet.

  1. Melyek a legnagyobb előnyei annak, ha terasz térkőből készül?

A tervezők és a kivitelezők sok különböző anyagot használhatnak fel a teraszok építése során. Készülhet öntött betonból, fagyálló kerámiából, természetes kőből vagy fából és bambuszbó, illetve műanyagból készült WPC-ből. Miért készüljön mégis a terasz térkőből, ha ennyi lehetőség van a beton kiselemes betonburkolatokon kívül? Vizsgáljunk meg néhány előnyt:

 

Változatos színek

A térkőelemek a gyártás eredményeképp lehetnek anyagukban vagy csak felületükben színezettek, de természetesen készülhetnek olyan hagyományosnak mondható típusok, amelyek kopórétege sem színezett: ilyen a klasszikus szürke térkő. A világszerte használatos színrendszerben a RAL 7023 kóddal szereplő árnyalat már jó néhány éve nem az olcsó kategória megtestesítője, gyakran éppen ellenkezőleg. A folyton változó trendek szerint a belsőépítészetben megjelent a betonszürke szín, a falaktól kezdve a bútorokig, a dísztárgyaktól a lámpabúráig.

A felületükben színezett térkövek lehetnek teljesen egyszínűek, de készülhetnek különböző természetes árnyalatokat mutató többszínű vagy multikolor technológiával is. Az anyagukban színezett térkövekkel pedig jellemzően az antikolt termékcsalád elemeinél találkozhatunk. Egy bizonyos: ha a terasz térkőből készül, a szín kiválasztása során nagy alkotói szabadságunk van.

 

Különleges formák

A DIY mozgalom elterjedésével számtalan videó készült arról, hogy a „hobbibeton” milyen sokrétűen felhasználható. Ne legyenek kétségeink afelől, hogy betonból szinte bármilyen forma elkészíthető. Az SW Térkő termékei között talán a legkülönlegesebb forma az Íriszkő, amelyből mandalaszerű burkolati dísz éppúgy elkészíthető, mint a teljes terasz térkőből kirakva. Hasonlóan látványos felületet valósíthatunk meg a Lapkő elemből is, amely a különleges méretarányai miatt hívja fel magára a figyelmet.

Időtlen szépség – megfizethető áron

Az öntött betonteraszok építése esetén gyakran nem egyszerű elérnünk vonzó végeredményt. A természetes kő burkolólapok ugyan nagyon ellenállóak lehetnek, de jellemzően igen drágák. A fából készült burkolatok karbantartása – kiváltképp fedetlen teraszok esetén – embert próbáló feladat lehet. Amennyiben a terasz térkőből készül, színek és stílusok bőséges választéka áll rendelkezésünkre, így megfizethető áron igazán egyedi teraszokat hozzunk létre. A burkolat felülete és színe akár a természetes kő megjelenésére is emlékeztet, de megfizethető áron.

 

Értéket ad az ingatlannak

A kültér hasznos és sokoldalú felhasználhatósága sokak számára elvárás az új, kertes ingatlant keresők körében. A terasz térkőből elkészítve tovább növelheti az ingatlan értékét. Bár jellemzően a hazai családi házakat a tulajdonosok maguknak építik, a későbbi értékesítésnél – és természetesen a bérbeadásnál is – a jól használható és látványos terasz nemcsak az ingatlan használati, hanem a gazdasági értékét is növeli. Hosszú távú befektetéseknél pedig a hosszú élettartamú építőanyag használata nem csupán az eladó, hanem a vevő számára is kifizetődőbb.

 

Gyors kivitelezés

A térkövezett burkolatok viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíthetők és azonnal használatba vehetők. Amennyiben az elemek a kiválasztott rétegrend során ágyazórétegre kerülnek, és a rögzítés nem flexibilis ragasztással készül, a térkövezett felület nemcsak gyorsan elkészül, hanem adott esetben felszedhető és újra lerakható. Ez már önmagában hatalmas előny lehet, de emellett nem elhanyagolható az sem, hogy az alacsonyabb terhelésnek kitett kisebb felületeken a térburkolást akár magunk is elkészíthetjük.

 

Egyszerű karbantartás

Az étkezések során a térkő teraszra lehulló élelmiszerek és színezett italok gyakran látványos szennyeződést hagynak maguk után. Ezek a foltok a felületbevonó szerek használata nélkül nehezen eltüntethetők, kiváltképp, ha nem állunk neki a tisztításnak azonnal. Ezért, ha a terasz térkőből készül, érdemes a felületet impregnálni, és ezt a kezelő szer előírásai szerint ismételni. Ha a további, alapvető tisztítási és karbantartási feladatokat elvégezzük, akkor a burkolt teraszt hosszú évtizedekig használhatjuk, és nem kell aggódni a minőségromlás, a csúszásveszély, a fagyás, a hosszabb csapadékos időszak vagy a nagy hőingadozás miatt.

 

Míg néhány évtizeddel ezelőtt a ház körüli burkolatok igen ritkán készültek térkővel, mára már éppen annyira természetes a használata, mint magának a tetőcserépnek. Szinte elvétve találunk olyan új építésű családi házakat, ahol a szilárd burkolatot a tervezők és kivitelezők ne ezzel a végtelenül tartós és egyre változatosabb megjelenésű építőanyaggal oldanák meg. A fenti előnyöket sorra véve ez nem is lehet kérdés. A térkőkatalógus lapjait nézegetve sokszor nem is az a kérdés, hogy a terasz térkőből készüljön-e, hanem az, hogy melyikből…

 

×

Ajánlatkérés tartalma

Az ajánlatküldésre 1-2 munkanapon belül válaszolunk.

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon sütiket használunk.
Elfogadom