Kerti nappali

A kerti nappali lényegében egy nappali funkcióival rendelkező kültéri helyiség. Lényegesen több, mint terasz, ha úgy vesszük, a lakótér kiterjesztése a szabadban. A kertünknek ez a része lehetőséget nyújthat arra, hogy élvezhessük az otthonunk adta kényelmet, miközben közvetlen kapcsolatban vagyunk a természettel. Tökéletes helyszín lehet olvasáshoz, családi és baráti beszélgetésekhez vagy egyszerűen csak a csendes feltöltődéshez, és akár az év 6 hónapjában élvezhetjük. A növények jelenléte a kerti nappaliban és a közvetlen környezetében tovább erősítik a természetes hangulatot, és mindeközben lenyűgöző látványt is nyújtanak. És persze árnyékot, amely különösen fontos lehet a forró nyári napokon…

 

Miért hozzunk létre kerti nappalit?

Elsősorban a természetes környezet miatt. A kert vagy a terasz olyan környezetet nyújt, amely számos pozitív hatással van az egészségünkre, segít a stressz leküzdésében, és hangulatunk javításán túl még az immunrendszerünk erősítésében is. A kerti nappali lehetővé teszi, hogy közvetlenül kapcsolatba lépjünk a természettel. Az élő növények, a friss levegő és a természetes fény jelenléte pozitív hatással van az érzékszerveinkre és ezáltal az általános közérzetünkre. A kerti nappali ideális hely lehet a kikapcsolódásra és a pihenésre. Kényelmes bútorokon vagy hintákon ülve, esetleg fekve élvezhetjük a nyugalmat és a csendet, miközben beszélgetünk, olvasunk, zenét hallgatunk, vagy csak egyszerűen csak élvezzük a körülöttünk lévő természetet.

A kerti nappaliban töltött idő különleges formája a pihenésnek, amelyben az emberi és a természeti elemek összehangolódnak. Ez az egyedülálló élmény segít megszabadulni a mindennapi stressztől, és lehetővé teszi, hogy teljes mértékben átadjuk magunkat a nyugalomnak és a pihenésnek. A külvilág zajától mentesen tölthetünk el békés szabadidőt az általunk megalkotott természetben, közvetlenül a házunk mellett. Kiváló helyszín a barátokkal vagy a családdal való időtöltésre. Kényelmes ülőhelyeket biztosítva ideális a közös beszélgetésekhez, baráti összejövetelekhez vagy akár kerti partihoz. Az időjárás függvényében élvezhetjük a napsütést vagy a hűvös árnyékot. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a kerti nappali kellemes, otthonos és nyugodt kültéri helyiség legyen.

 

Mitől lesz otthonos a kerti nappali?

A kényelmes bútorok, a párnák és takarók, valamint a szőnyegek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy otthonos és barátságos légkört teremtsünk. Egy kerti nappalit számtalan módon otthonossá és kényelmessé tehetünk:

– Válasszunk kényelmes ülőalkalmatosságokat, pihenőszékeket, kanapékat vagy hintákat, amelyekre könnyen rá lehet helyezni párnákat és takarókat.

– Használjunk párnákat és takarókat a bútorokon, hogy extra kényelmet és otthonosságot adjanak a kerti nappalihoz. Válasszunk puha, természetes anyagokat és mintákat, amelyek harmonizálnak a környezettel és a bútorokkal, kiegészítőkkel.

– Telepítsünk sok-sok növényt a kertbe vagy a kerti nappali mellé, hogy valóban természetes környezetet teremtsünk.

– Használjunk többféle hangulatos világítást, például függőlámpákat, gyertyákat vagy lámpákat, amelyek kellemes, meleg fényt adnak az esti órákban.

– Helyezzünk ki szőnyegeket a kerti nappali térkövezett felületére, ezzel hozzájárulhatunk a kényelemhez és az otthonosság érzéséhez.

– Ha szeretjük a zenét, akkor telepítsünk kültéri hangszórókat is, és válasszunk olyan muzsikát, amely megnyugtató és pihentető hatású, és segít elvonatkoztatni a külvilágtól.

– Gondoskodjunk az exteriőrhöz illő asztalról vagy tárolóról, ahol elhelyezhetjük például az italokat, könyveket, magazinokat vagy társasjátékokat.

– Használjunk dekorációs tárgyakat, melyekkel személyre szabhatjuk, és otthonossá tehetjük a kerti nappalit. Az utazásainkból hazavitt kövek, víz által koptatott faágak mind-mind kiváló dekorációk lehetnek a kerti nappaliban.

 

Világítás a kerti nappaliban

A kerti nappalit leggyakrabban a hétvégén és az esti órákban használjuk. Napközben nincs szükség a különböző fények használatára, de az esti órákban a világítás tovább fokozza a hangulatot: a fényforrások változatos használata kényelmessé vagy akár meghitté is tehetik kerti nappalit.

Használjunk olyan kültéri lámpákat, amelyek kellemes, meleg fényt adnak. Választhatunk függőlámpákat, állólámpákat vagy akár falikarokat is. A gyertyák és fáklyák remek kiegészítői lehetnek a kerti nappalik világításához. A gyertyákat, mécseseket elhelyezhetjük az asztalon, a kerti nappali határán, a földön vagy akár a kerti utak mentén. Ezek a lágy, vibráló fényforrások amellett, hogy a legolcsóbb megoldások, meghitt hangulatot is teremtenek. Energiatakarékos LED szalagokkal úgy világíthatunk meg falfelületeket, határvonalakat, hogy a szemet nem zavarja az erős fény. Kisebb lámpákat a kerti növények között is elhelyezhetünk, így a természet közelsége éjjel is láthatóvá válik. A kerti nappali kialakításakor talán a leghangulatosabbak a kültéri fényfüzérek, izzósorok. Telepítsünk a kerti pavilonra, fákra, kerítésre, bárhová. Természetesen itt is vegyük figyelembe az örökérvényű szólást, hogy: a kevesebb néha több.

 

Növények a kerti nappaliban

Kifejezetten ajánlott cserepes vagy dézsás növényeket használni a kerti nappaliban. Nemcsak szépek és természetes hangulatot teremtenek, hanem átmenetet is biztosítanak a kert növényeivel. A kerti nappali mellé telepített fák árnyékot és hűvösebb mikroklímát nyújtanak, a cserepes növények pedig komfortosabbá teszik a kinti tartózkodást. Segíthetnek a zártabb, privát tér kialakításában a kerti nappaliban, így elválasztják a területet a szomszédoktól vagy a kíváncsiskodó tekintetektől. Egyes növények kellemes illatokat áraszthatnak a kerti nappaliban. Választhatunk olyan fajokat – mint a levendula vagy a rózsa –, amelyek kellemes illattal töltik meg a teret, vagy olyanokat, amelyek kiültetésére a hazai klímán nincs lehetőség. Ilyenek a leanderek, a legtöbb pálmafaj vagy néhány nagy levelű, trópusi hatású növény. Fontos, hogy olyan növényeket válasszunk, amelyek a helyi mikroklíma és a kerti nappali körülményei mellett is kielégítően fejlődnek.

 

Milyen térkövet használjunk?

Tulajdonképpen bármilyet. A fókuszpontokat – amelyek a figyelmünket elsődlegesen vonzzák – a kiegészítők adják. A burkolat esetében a legfontosabb az, hogy a kert többi burkolatával összhangban legyen, így kézenfekvő döntés ugyannak a térkőnek a használata, amely a járdát vagy az autóbeállót is borítja. A természetes színárnyalatok – mint a bézs – kifejezetten otthonos hangulatot teremthetnek. Ha a kerti nappali évelőkkel sűrűn beültetett kertben van, a legjobb megoldást az antikolt térkövek jelentik, amellyel a hagyományos tégla arányok miatt akár a pergolák oszlopait, az alacsonyabb támfalakat vagy a kerti kandallókat is felfalazhatjuk.

A geometrikus épületek letisztult kertjében akár a legegyszerűbb, de különleges lerakási mintázattal készített szürke térkőfelület is kiváló választás lehet. Ha a funkció az elsődleges, és nem a feltűnő megjelenés, akkor a Maroskő, a Zselickő vagy a Szilaskő lesz a tökéletes választás, hiszen mindegyik térkő nagyon változatos színárnyalatokban kapható.

Tehát a kerti nappali több, mint terasz. A lakótér kiterjesztése a családi ház udvarán, amelyet legalább 6 hónapig használhatunk. Élettér, közösségi színtér és a természet megtapasztalása illatokkal, széllel, tavaszi és őszi melengető napfényben vagy akár hűvös nyári estéken. Ha csupán azt vesszük alapul, hogy a legolcsóbb megoldás a családi közösségi tér létrehozására, akkor is mindenképpen profitálunk. Ha az ingatlanunk értékét vesszük figyelembe, ez is meggyőző tényező lehet a kerti nappali kialakítása. Mivel a kiegyensúlyozott életre törekvésünkben a természet, a madárhangok és a virágzó növények illata csak a segítségünkre lehet, ceruzát a kézbe, és kezdődhet a tervezés…

×

Ajánlatkérés tartalma

Az ajánlatküldésre 1-2 munkanapon belül válaszolunk.

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ
A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon sütiket használunk.
Elfogadom